Ekonomi

“Türkiye’de denizle birlikte 200 bin megavatlık rüzgar potansiyeli var”

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Lideri ve Renecore Enerji CEO’su İbrahim Erden, Bloomberg HT yayınına katılarak elektrik branşına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının önümüzdeki dönemde ülkemizin enerji arz güvenliği ve ihtiyaçlarının karşılanması açısından değerli olduğuna işaret eden Erden, “Temmuz ayı itibarıyla kurulu gücümüz 11 bin 500 megawatt’ı rüzgar olmak üzere 105 bin megawatt’ı aştı. 10 bin megavat güneş ve 30 bin megavat hidroelektrik santralleri de var.
Rüzgar alanında da sektörü ekledik, Türkiye’nin rüzgar potansiyelinin kara ve deniz dikkate alındığında 200 bin megavat seviyesinde olacağı öngörülüyor” dedi.

Hedefin 20 bin megavat güç olduğunu belirten Erden, “2023’te ancak ülkenin geldiği durum Avrupa ve Dünya ile karşılaştırıldığında dünyanın kurulu gücü en büyük 12’nci, 6’ncı ülkesiyiz. Avrupa’da.”

“Çeşitli ihaleler başladı”

Offshore rüzgarın çok farklı bir alan olduğunu belirten Erden, “Çok daha karmaşık teknolojiler. Denizde inşaat çok zor, lojistik de zor. Denizde rüzgar sadece güç değil, tersaneleri, offshore inşaatı, denizciliği de içeriyor. yani hepsini kapsıyor.

Enerji Bakanlığımız, Danimarka Enerji Bakanlığı ve Almanya Enerji Bakanlığı ile verimli bir şekilde çalıştı. Açık deniz rüzgâr analizleri, dalga ve denizaltı çalışmaları ile yerle ilgili çalışmalara yönelik çeşitli ihalelere başlandı ve bunların da hızla tamamlanacağını öngörüyoruz. Artık projelerin geliştirme süreçlerini ve ihalelerini göreceğiz” dedi.

Sığ denizlerin bu yatırımlar için değerli olduğunu belirten Erden, Marmara Denizi ve kıyıları, Saros bölgesi, Ege kıyıları, Çeşme’nin kuzeyi, İzmir Körfezi girişi, Midilli Adası ve Türkiye’nin orta kesimlerinin yatırımlar için önemli olduğunu söyledi. uygun.

Maliyetler yüzde 15-20 arttı

Finansman maliyetlerinin sadece Türkiye’de değil, Global’de de yüksek olduğuna dikkat çeken Erden, “Bu arada emtia fiyatlarında artışlar olduğu gibi tribün dediğiniz şey de aslında çelik ve çelik fiyatlarında çok arttı. Tedarik zincirindeki kırılmalar sonucunda çok sayıda kayıp meydana geldi. En az yüzde 15. “Yüzde 20’lik bir artış oldu ve bu maalesef yatırımlara da yansıyor” dedi.

Erden, mali takviyelerin değerli ve gerekli olduğunu sözlerine ekledi.

arsuzhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu