Teknoloji

İlk kez insanlar dışında görüldü: Afrika filleri birbirlerini isimleriyle çağırıyor olabilir

Tüm insan kültürlerinde ve farklı dillerde isimlerle karşılaşırsınız. İsimler kimliğimizin büyük bir bölümünü oluşturur ve birbirimizle bağlantı kurmamıza yardımcı olur, ancak bireysel isimler insana özgü bir şey olarak kabul edilir.

Ancak yeni araştırmalar yırtıcı olduğunu gösteriyor Afrika filleri Bu, dilin evrimi üzerinde büyüleyici etkileri olan özel davetlerle (isim gibi) birbirlerine hitap edebileceklerini öne sürüyor. Ön baskı olarak yayınlanan ve henüz hakem değerlendirmesinden geçmemiş olan yeni araştırma, Kenya’nın kuzeydeki büyük Samburu ekosistemi ve güneydeki Amboseli Milli Parkı’ndaki yabani fillerin çağrılarını analiz etti.

Toplanan veri seti, 597’si aynı aile kümesinin üyeleri arasında meydana gelen 625 başka daveti içeriyordu. 114 benzersiz arayan ve 119 benzersiz alıcı vardı.Araştırmacılar yalnızca tek bir file gönderilen ve alıcısının belirlenebildiği davetiyeleri dahil ettiler.

Ekip, fil seslerinin akustik özelliklerini ölçtü ve daveti alan kişinin kimliğini varsaymanın mümkün olup olmadığını görmek için bilgiler üzerinde bir dizi istatistiksel test gerçekleştirdi. Ve grubun yazdıklarına göre durumun gerçekten de böyle olduğu belirlendi: ” Çağrıların alıcıları, çağrı yapısından istatistiksel olarak şansa göre çok daha doğru bir şekilde belirlenebilir.

Ekibin özellikle ilgilendiği yönlerden biri, davetiyelerin alıcının kendi seslerini taklit edip etmediğiydi. Bu, birbirlerinin bireysel ses etiketlerini öğrenebilen ve duyduklarında kendi etiketlerine yanıt verebilen yunuslar gibi diğer türlerde de gözlemlenmiştir. Ancak fil bilgilerinde büyüleyici olan şey, yazarların, arayanların her alıcının kendi davetini taklit ettiğine dair sınırlı kanıt bulmasıydı: ” Bildiğimiz kadarıyla bu çalışma, alıcının çağrılarını taklit etmeden, insan dışı hayvanlardaki türdeşlere sesli hitap etmenin ilk kanıtını sağlıyor.

Yazarlar ayrıca fillerden 17 tanesini aldılar ve nasıl tepki verdiklerini görmek için kendilerine gönderilen yepyeni davetiyelerin kayıtlarını onlara dinlettiler: ” Ses etiketlerinin varlığı da desteklenerek, denekler konuşmacıya daha hızlı yaklaştılar ve kontrol çağrılarına kıyasla sesli olarak daha hızlı yanıt verdiler.

Genel olarak yazarlar, bu olgunun, insan olmayan bir türün, diğer bireylere atıfta bulunmak için insana benzer bir adlandırma sistemi kullandığının ilk kanıtı olabileceği sonucuna vardı. Bunun neden özellikle fillerde meydana geldiğine dair sosyal yapılarından elde edebileceğimiz bazı ipuçları var.

Yazarlar bu durumu “fillerin kendilerini daha küçük gruplara ayırıp daha sonra bir araya gelerek bazen yüzlerce bireyden oluşan kümeler oluşturma eğiliminden bahsediyor” olarak tanımlıyorlar. Füzyon-füzyon sosyal dinamikleri nedeniyle filler genellikle sıkı sıkıya bağlı sosyal ortaklarının görüş alanı dışındadır ve uzun mesafelerde iletişim kurmak için iletişim uğultuları üretirler.” açıklıyor ve şöyle devam ediyor: ” Vokal etiketleri birbirlerinin görüş alanı dışındayken koordinasyon yeteneğini geliştirebilir.

Bir ön baskı çalışması olarak bu araştırmanın şu anda hakemli olmadığını belirtmek önemlidir. Ancak yazarlar, “bulguların fillerin sosyal bilişinin karmaşıklığı hakkında ilginç soruları gündeme getirdiğini” ve böylece araştırmacıların keşfetmesi için büyüleyici yeni bir yol açtığını belirtiyorlar.

Ön baskı çalışmasına bioRxiv’de ulaşılabilir.

haber-milas.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu