Haber

Muğla üretiyor, Büyükşehir Belediyesi destekliyor

MUĞLA (İGFA) –2014 yılında büyükşehir haline gelen Muğla’da tarımı ve üreticiyi desteklemek amacıyla birçok projeyi hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, verimli toprakları ve hakim işleriyle bir tarım kenti olan Muğla’da üretimin artmasını ve üreticilerin kazanç elde etmesini sağladı. Para ve en önemlisi üreticilerin topraklarını satmaması.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, tarımı desteklemek ve üreten köylüyü yeniden milletin efendisi haline getirmek amacıyla Türkiye’nin ilk olarak en donanımlı Yerel Tohum Merkezi ile Toprak, Bitki ve Sulama Suyu Analiz Laboratuvarını kurdu. Kısa sürede 976 adet yerli tohumu envanterine katan Büyükşehir Belediyesi, analiz edilen yerli tohumların 18 milyonunu Türkiye’nin tüm illerine dağıttı. Toprak, Bitki ve Sulama Suyu Analiz Laboratuvarı’nda 2015 yılından bu yana 11 bin 378 toprak, 5 bin 308 bitki ve 654 su örneği toplandı. Toplam 17 bin 340 analiz yapılarak Muğla’nın toprak haritası hazırlandı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılında Köyceğiz Beyobası Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile başlattığı garantili çiçek üretimi, kısa sürede 30 seraya ulaşarak bugüne kadar 25 milyon çiçek üretti.

Ayrıca 27 dönüm arazide Koku Vadisi projesini hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, Menteşe İlçesi’ne bağlı Yerkesik Yeniköy Mahallesi’nin lavanta merkezi haline gelmesini sağlayarak lavanta festivallerine ev sahipliği yaptı. Marmaris Çamlı Mahallesi’nde 20 bin 740 m² arazi üzerinde hayata geçirilen projeyle Büyükşehir Belediyesi, Şifalı Bitkiler Koleksiyonu bahçesine 125 çeşit şifalı bitki dikti.

Tarım kenti olan Muğla’da üreticilere destek vermek amacıyla Muğla Büyükşehir Belediyesi, 2014 yılından bu yana üreticilere 151 bin 780 adet badem, ceviz, zeytin, incir ve kestane fidanı dağıttı. Büyükşehir Belediyesi tarafından dağıtılan bu fidanlar dikildi. Yaklaşık 6 bin dönüm alanda 1805 üretici yararlandı.

Muğla’da tarım ve hayvancılığın desteklenmesi kapsamında Kıl Keçisi dağıtımı yapan Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar 11 ilçede 379 kadın üreticiye 1.137 kıl keçisi dağıttı. Büyükşehir Belediyesi’nin kadın üreticileri desteklemek ve üretime katılmalarını sağlamak amacıyla 2 dişi ve 1 erkek kıl keçisi dağıtan bu projesi il genelinde büyük ilgi gördü.

Muğla Ticaret Borsası ve Besin Madde Analiz Laboratuvarı’nın kuruluş çalışmaları tamamlanmak üzere olan Büyükşehir Belediyesi, bu laboratuvarda zeytinyağı ve bal analizleri de yapabilecek.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Muğla’da faaliyet gösteren tarım kooperatiflerini “Muğla Tarımsal İşbirliği İşletme Kooperatifi” adı altında bir araya getirerek tek çatı altında birleşmelerine öncülük etti. Muğla Tarımsal İşbirliği kooperatifi 14 kooperatifle protokol yaparak kooperatiflerin güçlerini birleştirmesini sağladı.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr., Muğla’nın verimli toprakları ve hakim eserleriyle çok değerli bir tarım kenti olduğunu söyledi. Osman Gürün, yaptıkları iş ve projelerle üreten köylülerin emeklerinin karşılığını aldıklarını, topraklarını satmadıklarını söyledi.

haber-elmadag.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu